Jagt

HISTORISK JAGTSLOT FOR KRONEN


Traditionen for jagt på stedet stammer helt tilbage til året 1230 hvor godset ejes af kronen og fungerer som jagtslot. Historien fortæller, at Kongen efter ophold på Sædingegård kunne sejle videre herfra til Tyskland før inddæmningen af Rødby Fjord. 


Naturen omkring godset byder på et spændende og varieret terræn. Her er både skov, moser, remiser og søer. 

Der er en stor bestand af råvildt og en voksende bestand af dåvildt. Ænder så som gråænder, krikænder og pibeænder kommer hyppigt til vores søer. Men også agerhøns, snepper, harer og mange arter af gæs har vi glæden af. 


Udover en god vild bestand af ænder og fasaner sættes der årligt ud og vi passer selv jagten. Det er en stor passion, dagligt at færdes og passe godt på naturen omkring os. Vi vægter højt, at plante nye biotoper og generelt lave et godt habitat for vildet. Det gør vi, med et ønske om, at forbedre dyrenes betingelser i forening med et moderne landbrug. 


Godset har en fritgående større bestand af tamme påfugle. De jages ikke, men giver stor glæde ved deres mange daglige ritualer, nysgerrige sind og smukke udseende. 

KULINARISK VILDT


- alt som jages skal smages.


Der er en lang tradition på stedet for anvendelsen af vildtet. Deri ligger en respekt for, at det som jages også smages. Det gælder både til daglig, til jagtfrokoster og til fest. Ja, selv i madpakkerne. I generationer har familierne selv slagtet vildtet dagen efter hver jagt. Det foregår stadig, men dog kun råvildet og efter små jagtture. Med tiden er der kommet flere krav til håndtering, hvorfor større partier af fuglevildt nu sendes til den lokale slagter. Så kan vi med god samvittighed kan servere for vores gæster.  

Vi værdsætter i høj grad det, som slagtning og forarbejdning giver os sammen med den yngste generation. 


Fra ganske små lærer børnene at håndtere vildtet, får stillet spørgsmål og får derved et naturligt forhold til processen. Lige fra udsætningen i naturen til den dag de kan smage denne fantastiske spise. 

Herunder ses nogle af nogle af de smagsoplevelser brugen af vildt giver os; Til støtte for det lokale julemarked bliver der solgt røget fasan, and og hjortepølser. Røget rådyrkølle og vildtspegepølse bruger vi som en del af tilbehøret til lune boller efter en god jagtdag. Vildand anvendes bl.a. i salat som hovedret ved gæstebud eller til forret en sensommeraften.

Hver generation på godset har anvendt vildet på deres måde og heldigvis er mange opskrifter gået i arv. Vi kan kun glæde os til, at næste generation forhåbentlig kommer med ny inspiration til anvendelsen af vildet.